Clusteronderwijs
Onze manier van werken
Wij werken met kindgericht clusteronderwijs. Dit wil zeggen dat de groepen 1 tot en met 8 in clusters worden ingedeeld. Groep 1 en 2 vormen samen het cluster onderbouw, groep 3, 4 en 5 vormen het cluster middenbouw en de groepen 6, 7 en 8 vormen het cluster bovenbouw.
De voordelen van clusteronderwijs:
- Kinderen krijgen instructies in kleine groepen.
- Onderwijs kan beter worden afgestemd op de behoefte van elk afzonderlijk kind.
- Kinderen kunnen leren op een manier die het beste bij hen past.
Hoe werkt clusteronderwijs in de praktijk?
Iedere dag wordt er in verschillende clusters van ongeveer 15 kinderen lesgegeven door een leerkracht die daarbij wordt ondersteund door een leerkrachtondersteuner. De leerkracht geeft in een apart lokaal bijvoorbeeld instructie voor rekenen of taal en heeft daarbij alle tijd om zich bezig te houden met wat écht belangrijk is: goede instructies geven, kijken wat elk afzonderlijk kind nodig heeft en zorgen dat hij/zij dat krijgt. Tijdens de instructie begeleidt de leerkrachtondersteuner in een andere ruimte de kinderen die zelfstandig aan het werk zijn. Hij zorgt ervoor dat er rustig (samen)gewerkt wordt, dat er voldoende materialen zijn om te kunnen werken en dat er vragen gesteld en beantwoord kunnen worden. Ze sluiten hier zo goed mogelijk aan bij wat iedere leerling nodig heeft, want elk kind is tenslotte anders.
Juist omdat iedereen anders is, zijn de ruimtes waar gewerkt wordt niet overal hetzelfde. In een aantal ruimtes moet er absoluut stil en zelfstandig gewerkt kunnen worden, terwijl in andere ruimtes juist samengewerkt kan worden en er wel werkgeluid mag zijn.
Alle werkplekken kunnen volgens afspraak en naar behoefte worden gebruikt.
Afwisseling werkt:
Daarnaast kiezen wij ervoor om het lesprogramma uitdagend en afwisselend te maken: het werken op het Chromebook wordt regelmatig afgewisseld met het werken in een schrift, met de handen en andere creatieve activiteiten. Op deze manier leveren wij maatwerk voor iedereen.
Continurooster:
Op d'n Bogerd werken we volgens een continurooster. Dit betekent dat alle leerlingen, op alle schooldagen, om 08.30 uur starten en om 14.00 uur uit zijn. Daarom eten alle leerlingen tussen de middag op school, samen met de leerkrachten of onderwijsassistenten. Kinderen nemen hun eigen lunchpakketje mee naar school. Voor het bewaren van het lunchpakket kan gebruik worden gemaakt van de koelkasten op school.
Jaarlijks verschijnt er een nieuwe schoolgids van d'n Bogerd.
U kunt onze schoolgids openen of downloaden via het menu: ouder, schoolgids.